Etusivu |  Yhteystiedot |  Haku |  Palaute |  Sivukartta
 

Virolahden kotiseutumuseo

Virolahden kotiseutumuseo sijaitsee idyllisessä Pyterlahden kylämaisemassa keskiaikaisen Suuren Rantatien varrella. Museorakennus on vuonna 1872 rakennettu tyttöjen kansakoulu, jonka on suunnitellut viipurilainen arkkitehti Fredrik Odenvall. Rakennuksella on paljon yhteisiä piirteitä parikymmentä vuotta myöhemmin vahvistettujen kansakoulujen mallipiirrosten kanssa.

Koulun perustamisvaiheessa hankkeen aktiivisena taustamiehenä toimi Suomen koululaitoksen kehittämisessä merkittävän päivätyön tehnyt Uno Cygnaeus. Koulun lakkauttamisen jälkeen rakennukseen sijoittui museo, jonka avajaisia vietettiin kesäkuussa 1976.

Museon sijainti

Museo sijaitsee Pyterlahden kylässä Museotien varrella.
Osoite: Museotie 134, Virolahti
Kartta

Aukioloajat

Museo on avoinna ryhmille (vähintään 10 henkeä) tilauksesta.

Merta ja kiveä

Museon perusnäyttely jakaantuu merelliseen Virolahteen ja virolahtelaisiin elinkeinoihin. Elinkeinojen osalta painopiste on perinteisessä kivenlouhinnassa. Virolahti on tunnettu pitkään kivipitäjänä.

Kotiseutumuseon lähellä sijaitsee Pyterlahden Heponiemen louhos, josta on irrotettu Pietarissa sijaitseva Aleksanteri I monoliitti. Vuonna 1830 alkanut maailman suurimpana kivipilarina tunnetun 25 metrisen monoliitin louhinta teki Virolahden Pyterlahden kylän tunnetuksi. Myös Iisakin kirkon pylväät ovat Virolahden graniittia.

Louhintaa on kuvattu mm. Topeliuksen Maamme-kirjassa, ja monet ylhäiset vieraat kävivät katsomassa työn edistymistä. Tunnetuin kävijöistä lienee tsaari Nikolai I. Virolahdella viihtyi myös tsaari Nikolai II, jonka lomanvietosta kertova Jorma Tuomi-Nikulan toteuttama näyttely on myös nähtävissä museolla. Merellisen Virolahden osalta näyttelyt painottuvat luovutetun alueen saaristoon, ja saaristolaiselämään.

Yhteystiedot

Kotiseutumuseo:
Käyntiosoite: Museotie 133, Pyterlahti
Ryhmätilaukset ja tiedustelut puh. 040 710 7340

Museon toimisto:
Käyntiosoite: Opintie 4, 49901 Virolahti
Postiosoite: Virolahden museot, PL 14, 49901 Virolahti
puh. 040 710 7340 tai 040 710 7302

 
Virolahden kunta, Opintie 4, PL 14, 49901 Virolahti | puh. (05) 749 12, fax (05) 347 1867, info(at)virolahti.fi