Etusivu |  Yhteystiedot |  Haku |  Palaute |  Sivukartta
 

Uuno Klamin elämä

Opiskelua ja mestariteoksia

Uuno syntyi Virolahdella Klamilan kylään 20.9.1900. Isä Anton Klami oli kaupanhoitajana osuuskauppa Toimessa. Klamien suvussa on ollut valtiopäivämiehiä, talonpoikia ja merimiehiä. Uunon isä kuoli keuhkotautiin pojan ollessa 4-vuotias, samaan tautiin oli kuollut Uunon pikkusisko vähän aiemmin.

Äiti Amalia Klami osasi ehkä kaikkein parhaiten nähdä poikansa erityislahjakkuuden ja kannusti lahjakasta poikaa opiskelemaan musiikkia. Äiti ei kuitenkaan ehtinyt nähdä Uunon menestystä, vaan hän kuoli keuhkotautiin vuonna 1916.

 


Uuno oli ilmoittanut jo alakoulussa haluavansa säveltäjäksi, vaikkei ankara opettaja ymmärtänytkään pojan erityislahjoja. Serkkunsa ansiosta Uuno kuitenkin pääsi Harjun maanviljelyskoulun johtajan luo soittamaan paikkakunnan ainoaa pianoa. Uunon kotona oli kyllä kitara ja urkuharmooni, mutta vain hän Harjussa saattoi kuulla klassista musiikkia. Johtaja Niinivaara tuki pojan musiikkiopintoja myös rahallisesti mm. maksaen Pariisin matkan kustannuksia 1920-luvun puolivälissä.

Taistelujen kautta musiikin pariin

Uuno Klami liittyi sukulaistensa tavoin Virolahden suojeluskuntaan ja oli punaisia paossa Haapasaaressa keväällä 1918. Haapasaaresta hän päätyi Ahvenkosken Kullan kartanon taisteluihin huhtikuun lopulla 1918. Äidin kuolema ja takkuilevat musiikkiopinnot vaikuttivat siihen, että Uuno lähti tuttujen haminalaispoikien innostamana Viron vapaussotaan vuoden 1918 lopulla. Hän osallistui Pohjan poikien joukossa mm. Marienburgin valtaukseen ja palasi kotiin lähteäkseen saman tien Aunuksen sotaretkelle huhtikuussa 1919. Kesäkuussa hän palasi kotiin ja sanoi saaneensa tarpeekseen sotimisesta. Asevelvollisuutensa Uuno suoritti Viipurin kaartissa soittokunnan rumpalina 1925-26.

1920-luvulla Uuno keskittyi musiikkiopintoihinsa ja piti ensikonserttinsa säveltäjänä 1928, minkä jälkeen hänet mainittiin sukupolvensa nerokkaimmaksi säveltäjäksi. Jo vuosina 1921-23 Helsingin musiikkiopiston konsertissa oli soitettu hänen sävellyksiään ja hänestä povattiin Sibeliuksen seuraajaa.

Vuodet 1924-25 Uuno vietti Pariisissa opiskellen ja kaupunkiin tutustuen. Hän opiskeli myös Wienissä 1928-29. Kotiin palattuaan Uuno yritti elää sävellystyöllään ja lisäansioita hän hankki elokuvapianistina sekä soittamalla kahviloissa ja mm. Imatran valtionhotellissa. Hän myös opetti Sivistysjärjestöjen kansankonservatoriossa musiikinteoriaa ja pianonsoittoa vuosina 1929-32 ja toimi musiikkiarvostelijan Uudessa Suomessa, Ajan Sanassa ja Helsingin Sanomissa. Helsingin Sanomien päämusiikkiarvostelija hän oli vuosina 1932-1959.

Vuonna 1932 Uuno Klami vihittiin Toini Nykäsen kanssa, jonka hän oli tavannut jo kesällä 1923 Imatralla. Avioliitto oli onnellinen ja Toini tuki miestään, niin että Uuno sai keskittyä säveltämiseen. Avioliitto oli lapseton.

 
Virolahden kunta, Opintie 4, PL 14, 49901 Virolahti | puh. (05) 749 12, fax (05) 347 1867, info(at)virolahti.fi