Etusivu |  Yhteystiedot |  Haku |  Palaute |  Sivukartta
 

Klamin nimeä kantavia tapahtumia ja toimintaa

II Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu


Kymenlaaksossa järjestetään vuosina 2008 ja 2009 II Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuosina 2003–2004 ja se onnistui yli odotusten sekä siihen saapuneiden sävellysten että tapahtumajärjestelyjen osalta. Ensimmäisen kilpailun tavoin myös II Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun keskeisenä tavoitteena on löytää uutta ja korkeatasoista ohjelmistoa sinfonietta-tyyppisille orkestereille.

Kilpailu huipentuu Uuno Klamin synnyinmaakunnassa Kymenlaaksossa säveltäjän syntymäpäivän tietämillä järjestettäviin sävellyskilpailun finaalikonsertteihin. Ensimmäinen finaalikonsertti kuullaan perjantaina 18.9.2009 Kouvolassa, jossa finaaliin päässeet teokset saavat maailman kantaesityksensä. Sävellyskilpailun loppunäytös koetaan toisessa finaalikonsertissa Kotkassa lauantaina 19.9.2009. Kilpailun tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Kotkan finaalikonsertin jälkeen. Konserttien orkesterina toimii Kymi Sinfonietta.

Pohjoismaista sävellystaitoa tuomaristossa edustaa suomalaissäveltäjien Kalevi Ahon ja Magnus Lindbergin ohella ruotsalaissäveltäjä Anders Eliasson. Tuomariston kapellimestarijäsenenä toimii Kymi Sinfoniettan taiteellinen johtaja Yasuo Shinozaki (Japani/Iso-Britannia), joka myös johtaa kilpailun finaalikonsertit.

Lisätietoa kilpailusta löytyy osoitteesta: www.klamicompetition.fi


Uuno Klamin patsas on Virolahden Klamilan kyläkirkon pihalla. Kuva patsaan julkistamistilaisuudesta.

Uuno Klami -juhlavuosi 2000

Uuno Klamin syntymästä tuli vuonna 2000 kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuonna toteutettiin kansainvälisiä, valtakunnallisia, kymenlaaksolaisia ja virolahtelaisia tapahtumia. Uuno Klamin elämäntyötä tehtiin tunnetuksi niin musiikillisin keinoin kuin seminaarien ja näyttelyiden avulla.

Lisätietoa juhlavuodesta: ”Epilogi. Uuno Klami 100 vuotta” toim. Marjo Valkonen. Klami Rhapsodie -hanke 2001

Kirjallisuutta: Aho & Valkonen: Uuno Klami. Elämä ja teokset. WSOY 2000

Näyttely: ”Päivä Virolahdella – Yö Montmartrella”
Helena Tyrväinen & Marjo Valkonen 2000, Virolahden kunta. Kiertonäyttely Uuno Klamin elämästä ja elämäntyöstä. Näyttelyn tiedustelut Virolahden kunta, (05) 7581 211, 050 3892 120


Klami Rhapsodie -hanke

Projektin tavoitteena oli maakunnan kulttuuritoimijoiden ammattitaidon ja yhteistyön kehittäminen sekä verkostoitumisen lisääminen tuottamalla kulttuuritapahtumia maakuntaan ja sen ulkopuolelle. Projekti keskittyi myös maakunnan ja sen kulttuurin tuotteistamiseen, mainonnan ja markkinoinnin tehostamiseen sekä yritysyhteistyöhön.
Julkaisuja: ”Epilogi. Uuno Klami 100 vuotta” toim. Marjo Valkonen.
Musiikkia: Klami Rhapsodie. Kymi Sinfonietta


Uuno Klami – Kuun Poika

Kuun poika on näytelmä Uuno Klamin elämästä. Kalevi Ahon ja Marjo Valkosen kirjoittaman elämäkerran ja Leena Morottajan näytelmän ”Näköispatsas” pohjalta käsikirjoituksen teki Arimo Haltsonen. Musiikin sovitti Eero Kesti. Rooleissa Toini Klamina Hannele Kainulainen ja Uuno Klamina Peter Nordman, muissa rooleissa kymenlaaksolaisia harrastajanäyttelijöitä. Ensi-ilta oli 29.5.2004 Klamilan kyläkirkossa.

Näytelmä sai ensiesityksiinsä EAKR –rahoituksen tavoite 2 –ohjelmasta. Hankkeen hallinnoijana toimi Virolahden kunta.


I Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu

Ensimmäisen kansainvälisen Uuno Klamin nimeä kantavan sävellyskilpailun voitti 18.9.2004 italialainen Giovanni Bonato. Finaaliin selviytyivät lisäksi Harri Ahmas (Suomi), Barnaby Hollington (GB), Kevin Mayo (GB), Peter Seabourne (GB). Kouvolassa ja Kotkassa järjestetyissä finaalikonserteissa teoksia tuomaroivat Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho ja Juha Nikkola. Kilpailuorkesterina toimi Kymi Sinfonietta Juha Nikkolan johdolla.

Sävellyskilpailu toteutettiin ESR-rahoitteisena projektina, jota hallinnoi Kymenlaakson kesäyliopisto.

 
Virolahden kunta, Opintie 4, PL 14, 49901 Virolahti | puh. (05) 749 12, fax (05) 347 1867, info(at)virolahti.fi