Etusivu |  Yhteystiedot |  Haku |  Palaute |  Sivukartta
 

Ylimaakunnallinen ulkoilu- ja luontomatkailuhanke

Retkeilymahdollisuuksia yli kunta- ja maakuntarajojen

Hankkeen tavoitteena on ulkoilu-, luontomatkailu- ja retkeilyreittien suunnittelu sekä toteuttaminen, ulkoilu-, luontomatkailu- ja retkeilymahdollisuuksien parantaminen sekä kuntalaisten virkistysmahdollisuuksien ja asumisviihtyvyyden lisääminen.

Toimijat

Hankkeeseen osallistuu yli kaksikymmentä kuntaa ja kaupunkia Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen alueella vuosien 2004–2007 aikana. Miehikkälän kunta on mukana vuosina 2004–2006. Kymenlaakson maakunnan alueelta hankkeeseen osallistuvat Anjalankoski, Elimäki, Hamina, Iitti, Jaala, Kotka, Kouvola, Kuusankoski, Valkeala, Virolahti ja Pyhtää. Päijät-Hämeestä mukana ovat Artjärvi, Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola, Padasjoki ja Sysmä.

Kuntien välisellä yhteistyöllä on tarkoitus toteuttaa hankkeen tavoitteita yli kuntarajojen sekä lisätä kuntien vetovoimaa laadukkaana asuinympäristönä. Ylimaakunnalliseen ulkoilu- ja luontomatkailuhankkeeseen kuuluu retkeily-, pyöräily-, melonta- ja moottorikelkkareitit.


Hankkeen toimenpiteet

Alustavan reittilinjauksen suunnittelu
Reittilinjaukset ja niiden liitännäisalueet (taukopaikat yms.) suunnitellaan yhteistyössä paikallisten asiantuntijoiden, maanomistajien, viranomaisten ja hanketyöntekijöiden kanssa.

Käyttöoikeussopimukset maanomistajien kanssa
Maastossa ei tehdä mitään toimenpiteitä ennen kuin maanomistajien kanssa on neuvoteltu maankäytöstä. Reittilinjauksen tarkistuksen jälkeen maanomistajien kanssa tehdään käyttöoikeussopimukset.

Reittien rakentaminen
Reittien rakentaminen aloitetaan sopimustilanteen mukaisesti. Osa reittilinjauksista kulkee jo olemassa olevia polkuja ja teitä pitkin, mutta tarvittaessa reittejä raivataan poistamalla pientä puustoa sekä karsimalla oksia. Reittien varrelle rakennetaan ojien ylityksiä helpottavia siltoja ja kosteisiin paikkoihin pitkospuita. Tauko- ja yöpymispaikoille rakennetaan tai kunnostetaan laavuja, käymälöitä ja nuotiokehiä. Lisäksi reiteille pystytetään reittiopasteet ja kohdetauluja.


Salpapolku tekee Salpalinjaa tunnetuksi

Salpalinja on Suomen itsenäisyyden turvannut puolustuslinja ja historiamme suurin rakennustyö. Se ulottuu Suomenlahdelta Sallaan ja aina Jäämerelle saakka. Salpalinjan varrelta löytyy mm. satoja teräsbetonikorsuja ja satoja kilometrejä panssariestekiviä. Salpalinjan vahvimmin linnoitettu osuus on Suomenlahden ja Luumäen Kivijärven välinen alue.

Suunnitteilla ja osin jo toteutettavissa olevan Salpapolun tavoitteena on Salpalinjan tunnettuuden lisääminen ja turvallisten Salpalinjan linnoituskohteiden esittely. Salpapolku on retkeilyreitti, joka on tarkoitettu jalkaisin ja osin hiihtäen, ratsastaen sekä pyöräillen tapahtuvaan liikkumiseen. Salpapolun reittilinjaus alkaa Virolahden Siikasaaren Majaniemestä ja etenee Harjun ja Bunkkerimuseoalueen kautta Miehikkälän kunnan rajalle Salpalinjamuseolle. Salpapolun suunnittelu Salpalinjamuseolta Ylämaan kunnan rajalle on myös aloitettu. Reittilinjauksen pituus on yhteensä noin 50 km.

Salpapolulle rakennetaan tai kunnostetaan laavuja, käymälöitä, nuotiopaikkoja sekä muita rakenteita kuten opasteita ja kohdetauluja sopimustilanteen mukaisesti suunnittelun edetessä.

Lisätietoja: Reittimestari Tiina Parviainen, puh. (05) 7490 247, 040 7094 707, tiina.parviainen(at)miehikkala.fi

 
Virolahden kunta, Opintie 4, PL 14, 49901 Virolahti | puh. (05) 749 12, fax (05) 347 1867, info(at)virolahti.fi